Noniin... ehkä hieman dramaattinen otsikko, mutta kuvaa jokseenkin hyvin mielipidettäni aiheesta.

Hommahan on niin, että kaikkialla mainostetaan sitä, kuinka lähihoitajista on aivan kamala pula kaikkialla jii än ee. No, yhdeksi tilanteen "pelastajaksi" on nostettu työvoimapoliittinen koulutus. Koulutetaan kaikista työttömistä konttorihenkilöistä ja mediapelleistä lähihoitajia niin "maailma pelastuu". (viitaten erääseen vanhaan televisiossa pyörineeseen ympäristöohjelmaan.) Ihan hyvä idea, mutta...

No, työvoimakoulutushan pyörii sillä periaatteella, että työvoima ostaa palvelut joltakin koulutuspalveluja tarjoavalta yritykseltä. Tampereella esimerkiksi Terveydenhuolto-oppilaitokselta, Aikuiskoulutuskeskukselta jne. Ja jos kouluttajalla on tarjolla mahdollisimman vähän tunteja, mahdollisimman halvalla, saat koulutuksen. AHAA...ja maailma pelastuu.Tulee taas uusia lähihoitajia. Mutta...

Mihis unohdetaan ammattitaitovaatimukset? Jos katsoo lähihoitajan tutkintovaatimuksia, tulee ensinnä mieleen, että tunteja pitäisi olla aika paljon. Se, että esimerkiksi sairaanhoidon ja huolenpidon suuntaavien opintojen aikana on sairaanhoidon opetusta (tipan laittoa, pistämistä jne.) kaksi päivää, ei paljon riitä mihinkään! Kouluttaja vetoaa siihen, että nykyään on se trendi, että mennään työssäoppimispaikoille oppimaan, koulu ei enää opeta niin paljoa... juu, ei ehkä niin paljoa, mutta ei ole oikein, että esimerkiksi suuntaamisvaiheessa oleva opiskelija "dumpataan" työssäoppimispaikalle kiireisten hoitajien keskelle jotka olettavat että opiskelija jo osaa jotain. Opi nyt siinä samalla kun hoitajat haukkuvat koulua, että eikö ne tätäkään enää opeta... Syyhän ei ole opiskelijan, mutta ei se kovin mukavalta tunnu kun saa kuulla haukkuja omasta koulustaan. Ja ennenkaikkea se, että ei osaa tiettyjä asioita joita toisissa oppilaitoksissa on opetettu.

Sitten joku opettaja voi kaunopuheisesti sanoa, "Sinun pitää ottaa itse vastuu oppimisestasi ja opiskella vapaa-ajalla..." Ja minä kysyn, että  millä vapaa-ajalla. Viimeinen työssäoppiminen kesti meilläkin kaksi kuukautta jonka aikana meille oli annettu kasa kirjallisia tehtäviä tehtäväksi. Kysyn vain, että missä ihmeen välissä siinä ehdit tehdä jotain omaehtoista? Ja miten ihmeessä opiskelet omaehtoisesti vaikka EKG:n laittoa, avanteen hoitoa, pistämistä, ompeleiden poistoa... kyllä nuo ovat aika konkreettisia asioita.

Eli lopputuloksena on se, että työvoimapoliittisen koulutuksen halpamyynnin tuloksena syntyy taitamattomampia lähihoitajia. Toki työelämä opettaa, mutta lieneekö tämä itsetarkoitus?