Kävin tuossa muutama päivä sitten erittäin mielenkiintoisen keskustelun erään asukkaan kanssa aiheesta lähihoitajien ammattitaito ja pikakoulutukset... tämä aihe tuntuu jostain syystä (heh) olevan kuumaa perunaa vähän siellä sun täällä. Meillä oli oikein antoisa keskustelutuokio siinä suihkutuksien yms. lomassa ja pakkohan siitä on jotain kirjoittaakin...

Mm. kaupungivaltuutettu, selvitysmies yms. Pentti Puoskari kirjoitti Hesarissa seuraavaa...

"Kun ikääntyviä työttömiä ei ole mahdollista työllistää laajasti aiempaa ammattitaitoa vastaaviin töihin kotiseudulla tai kasvukeskuksissa, heidän työllistämisensä paikallisille työmarkkinoille uusiin tehtäviin tulee vuosi vuodelta tärkeämmäksi”, perustelin raportissa ajatusta.

Lisäksi kannattaa muistaa, että useimmat näillä seuduilla lamasta asti pätkätöiden ja työttömyysturvan vuorovedolla kamppailleet toistuvaistyöttömät pystyvät mainiosti muihinkin kuin hanttihommiin. Jopa työttömäksi jäänyt koulubussin kuljettaja voisi oikein räätälöidyllä koulutuksella työskennellä hoivapalveluissa lopun työikäänsä."

Noniin. Kun juttu nyt on oikeasti niin, että pelkkä oikein räätälöity koulutus EI TEE ihmisestä hyvää lähihoitajaa ja tämä asia tuntuu unohtuvan ah niin monesti. On totta, että perushoidolliset tehtävät, katetroinnit, vaippojen vaihdot, suihkutukset yms. eivät ole teknisesti kovin vaativia ja ne oppii kyllä, kuka vaan... mutta mihin jää se, että se pelkkä perushoito ei riitä hoitotyössä. Keskustelussani asukkaan kanssa tulimme molemmat siihen tulokseen, että kaikkein vaativin homma hoitotyössä on TOISEN IHMISEN KOHTAAMINEN. Se on juuri se juttu, mikä tästä hommasta tekee vaativan. Lähihoitaja joutuu työssään TODELLAKIN nimikkeensä mukaan LÄHELLE toista ihmistä, toisen ihmisen intiimeille alueille. Ja tähän ei voi kouluttautua. Siihen joko pystyy tai ei pysty. Siihen voi pystyä se työtön bussikuskikin, en sitä kiellä, mutta automaattisesti ei saisi olettaa, että hoitoalan ongelmat ratkaistaan sillä, että koulutetaan jokaisesta maan työttömäksi jäävästä teollisuustyöntekijästä, bussikuskista, jne. lähihoitaja!

Lähihoitajaksi sopivia ihmisiä löytyy niin monesta ihmistyypistä, kuin on ihmistyyppejä. Voi olla rempseä ja rivo suustaan, ujo ja hiljainen, rauhallinen ja sopeutuva jne. mutta kaikille näille tyypeille on yhteistä se, että pystyy työskentelemään toisen ihmisen intiimeimmällä reviirillä rikkomatta sitä tai omaa reviiriään. Esimerkiksi toisen ihmisen sukupuolielimien käsittely ei ihan kaikilta luonnistu, vaikka se kuuluu päivittäisiin töihin hoitotyössä. (esim. alapesut, katetroinnit yms.) Hoitajan pitää myös saada hoidettava luottamaan itseensä, ettei mitään pahaa tapahdu... miettikää itse miltä tuntuu jos tuntemattomat ihmiset tuosta noin vaan ryntäävät alapäänne kimppuun pesulappuineen yms. ja hoitavat homman kylmästi, liukuhihnalla.

Tämä on hieno ammatti. Itse lähdin hyvin iloisena perjantaina pois työstä, kun tukiavustettavani, jota en vielä juurikaan tunne (puhumaton, halvaantunut, temperamenttinen tapaus), toivotti minulle kirjaintaulun avulla hyvää pääsiäistä :). Olin siis jo onnistunut jossain, ihan kaikille hän ei moisia tervehdyksiä jaa :).

Hyvää pääsiäistä :)